top of page
Search
  • Writer's pictureLinda

Räddaren i nöden

Vi har alla motgångar i livet, vare sig det är externa faktorer som påverkar eller om det sker inom sig själv. Det som räddar mig är mycket, och det är mycket mer än det som störtar mig. Att skapa, att må bra och få stöd av omgivningen är något som är avgörande i min tillvaro och för min existens. Jag gjorde mina första koppar med sonens porslinspennor och färger. Nästan allt jag kommer över vill jag sätta färg på, och med inspiration från min omgivning.


Att skapa har alltid gett mig ro

Jag är uppväxt i ett hem fullt av möjligheter och kreativitet. Pyssla, sy och skapa. Att uttrycka sig själv på olika sätt ger en stor mening och trygghet i tillvaron. Hemma var det alltid fullsmockat av material och färger, förvarade i små lådor och på stora hyllplan som sträckte sig ända upp till taket. Det var som ett sagohus, tyckte jag när jag var liten. Att skapa har alltid gett mig ro.


The Savior

Det som betyder mest är de människor som finns omkring en. Stödet, värmen och omtanken. Förståelsen och acceptansen. Jag har min familj, mina vänner och mina bekanta. Det fascinerar mig hur människor som mår bra kan sträcka ut en hand och ändå förstå. Det fascinerar mig också hur människor som mår dåligt kan göra samma sak. Människor som själva lider av psykiska besvär, och som bär på trauman och kämpar med sin egen överlevnad. De finns där, och ger en styrka. Att ha en diagnos, att ha psykiska besvär, har också sina ljuspunkter, för de vet precis. Vi finns här för varandra.


För att nämna ett exempel av många, en person av alla. Oavsett hur han själv mår av de diagnoser han dras med och de omständigheter som försvårar, så är han den som alltid finns där. Vi kallar honom lite lustigt för ”the Savior” i våran krets. Han är den som sätter sig i bilen och bränner igenom stan tätt efter ambulansen som kör en till sjukhuset. Han är den som sitter uppe hela natten med vännen som just har mist sin pappa. Han är den som tar sig in i lägenheten när man ligger på golvet och kvider i tysthet. Men han är inte heller rädd för att säga till när jag bara behöver en ”skopa bit ihop” istället för att vältra mig i självömkan. Han är också den som jag gjorde de första kopparna till. Ja, du vet vem du är.Variationen och rikedomen

Jag har haft förmånen att jobba med rehabiliteringar och svåra situationer i arbetslivet. Ja, det är en förmån att få förtroendet att hjälpa, lyssna och göra skillnad för någon. Även om det ofta tynger mig så gläds jag åt den variation jag ser i oss människor, hur vi kan vara så lika men ändå olika. Och jag känner att jag kanske har en plats här ändå, trots mina brister och svårigheter.


Jag jobbar idag på en fantastisk arbetsplats med människor som brinner för att göra ett bättre samhälle. Här finns verksamhet inom alla högst relevanta områden som får oss att må bra, allt från hantverk, dans och musik till vård och stöd till de med psykiska besvär och funktionshinder. Sånt tror jag verkligen behövs, och gör skillnad.


Det är den bästa av blandningar, att leva kreativt och inspireras av de som vill en väl. Jag kan inte klaga, även om jag ibland inte har velat leva. Nu känner jag och min omgivning till mina sk triggers och jag kan se och förebygga det mesta, det värsta. Jag är så tacksam för att nästan alla mina vänner och bekanta fortfarande lever idag. Vetskap om psykisk ohälsa och självkännedom är några saker som jag värderar högt, likväl som lusten att skapa och leva. Den rikedomen är något som jag önskar till alla. Det kan rädda liv.Comments


bottom of page